Sałatka owocowa sprawdzi się zawsze i wszędzie. W zależności od pory roku możemy korzystać z świeżych lub konserwowych owoców. Latem mamy prawdziwe pole do popisu - sałatka z owoców leśnych, tropikalnych albo typowy misz masz jak ten u mnie - choć lato mamy już niestety za sobą. Większość składników z których skorzystałam jest jednak dostępna w lokalnych "zieleniakach" nadal. Do tego jeszcze jogurt bałkański z miodem i macie gotowe wspomnienie lata - na II śniadanie czy podwieczorek=).
Składniki:
2 nekatrynki
15 dag borówki amerykańskiej
1 jabłko Granny Smith
1 kiść zielonych winogron
200g jogurtu bałkańskiego
4 łyżeczki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Wszystkie owoce umyjcie. Nektarynki pokrójcie na ćwiartki lub ósemki i potem na cząstki - czyli takie zgrabne trójkąciki. Podobnie zróbcie z jabłkiem. Winogrona pokrójcie na połówki. Pokrojone owoce i borówki wrzućcie do miski - wszystko razem wymieszajcie.
Przygotujcie miodowy jogurt - nie ma nic prostszego!=) Wystarczy wymieszać jogurt bałkański z efektem pracy pszczółek=).
Proponuję podawać sałatkę na talerzykach deserowych, w pucharkach lub miseczkach albo zapakować ją w pojemnik śniadaniowy. A do owoców kleks jogurtu;)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz