Szczerze mówiąc nie wierzyłam, że połączenie musztardy i pomidorów może być trafione. A jednak … strzał w dziesiątkę! Ostry smak musztardy i słodki pomidorów na świetnym, kruchym cieście to idealna francuska kombinacja. Bardzo dobra, nieskomplikowana tarta, do której inspirację zaczerpnęłam z programu „Kuchnia francuska po prostu” Laury Calder.
Składniki na ciasto:
1 szkl. mąki
100g masła lub margaryny
pół łyżeczki soli
3 łyżki lodowatej wody (ewentualnie trochę więcej, jeżeli ciasto będzie tego wymagało)
Składniki na nadzienie:
2 łyżeczki musztardy
3 pomidory
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto wyróbcie najlepszym robotem kuchennym i mikserem w jednym - Waszymi palcami. Uformujcie kule i włóżcie ją do zamrażalnika na 15 min.
Następnie rozwałkujcie ciasto, tak aby dobrze pokryło Waszą formę do tarty. Ciasto nakłujcie w kilku miejscach widelcem i podpieczcie przez 20 min. W temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu posmarujcie dno tarty musztardą i wyłóżcie plastry pomidorów. Posypcie nadzienie ziołami oraz pieprzem i zapiekajcie jeszcze przez 20 minut.
Do tarty doskonale pasuje kurczak, zamarynowany w niżej podany sposób i usmażony na oliwie.
Następnie rozwałkujcie ciasto, tak aby dobrze pokryło Waszą formę do tarty. Ciasto nakłujcie w kilku miejscach widelcem i podpieczcie przez 20 min. W temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu posmarujcie dno tarty musztardą i wyłóżcie plastry pomidorów. Posypcie nadzienie ziołami oraz pieprzem i zapiekajcie jeszcze przez 20 minut.
Do tarty doskonale pasuje kurczak, zamarynowany w niżej podany sposób i usmażony na oliwie.
Składniki na marynatę:
6 łyżek oliwy
1 cytryna pokrojona w plastry
2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
2 łyżeczki ziół prowansalskich
odrobina soli
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie ułożyć w marynacie kurczaka, którego pozostawić przez ok. godzinę w chłodnym miejscu.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz